Web Analytics

עיתונאים ללא גבולות

לאחרונה נתקלתי בשני מקרים בהם עיתונאים ישראלים כתבו טקסטים שלא סתם פוגעים באבטחת מידע אלא גם מייצגים חוסר אחריות שיכול לגרום נזקים לא מבוטלים לקוראים שלהם ולסביבתם הקרובה והרחוקה.

כרונולוגית, נתקלתי לראשונה ב-YNET, בכתבת אדר שלו, שכתבה "מי צריך אנטי וירוס?" (15.3.2008).
על התוכן של הכתבה הזו אפשר רק לומר כמו שאומרים באנגלית – This is wrong on so many levels.

בואו ונתרכז רק בטיעון הפשוט ביותר, הכלכלי. את הטיעונים הטכניים אתם בטח מכירים ממזמן, כולל הקונספירציות. כותבת הגברת:
"למה לקחת את הסיכון, בעצם? יש כמה סיבות טובות. הראשונה היא, כמובן, המחיר – חבילת כלי אבטחה של אחת היצרניות המובילות, הכוללת אנטי וירוס, אנטי-spyware (רוגלות), פיירוול (חומת אש), מסנן לדואר האלקטרוני ועוד, עולה כמה מאות שקלים. אחת לשנה צריך לחדש את הרשיון ולהוציא עוד כמה מאות שקלים, כי הגירסה הקודמת הופכת לא רלוונטית ולעתים מפסיקה להתעדכן."

ביסודו של דבר היא אומרת – לא צריך אנטי-וירוס, אבל בכדי להצדיק את חוסר הכדאיות הכלכלית שלו (בלי לדבר על הערך הכלכלי של אובדן המידע האישי שלרוב לא ניתן לשחזר (כי מי מגבה?), הסיכון שבגניבת הזהות ופרטים כמו כרטיסי אשראי וכניסה לחשבונות בנק וזמן ההתעסקות בהתקנות מחדש) היא מתייחסת למחירי חבילות אבטחת המידע ולא רק ל-AV!
תרגיל לא יפה.

נכון לכתיבת פוסט זה, על פי אתר השוואת המחירים הישראלי ZAP, ניתן לרכוש:
McAfee VirusScan 2008 OEM ב-38 ש"ח
McAfee Internet security 2008 OEM (חבילה!) ב-48 ש"ח
Norton AntiVirus 2008 OEM ב-56 ש"ח
NOD32 גרסה 3.0 ב-79 ש"ח
Norton Internet Security 2007 OEM (חבילה!) ב-90 ש"ח
Norton Internet Security 2008 OEM (חבילה!) ב-101 ש"ח
ואני חושב שזה מספיק בכדי להבהיר את הנקודה.

נקודה נוספת שלרוב לא מתייחסים אליה, היא האלמנט ה"שטוח"-שיתופי של רשת האינטרנט. כל מי שנדבק בקוד זדוני שגם מתפשט – מסכן את כל אלו שהוא נמצא איתם בקשר בדרגה ראשונה ובדרגה שנייה את שאר הרשת באופן לא-אישי.
אני מסתכן בניחוש פרוע שרוב המחשבים המנוצלים על ידי רשתות בוטים הם מחשבים ביתיים שהחליטו שלא צריך AV. ומי הנפגעים העיקריים מרשתות בוטים?- ארגוני ממשל ומסחר, שהם היעדים העיקריים להתקפות שלילת שירות, אך כמובן שהבוטים גם משמשים להפצת ספאם שממנו סובלים גם אנשים פרטיים.

אז הגברת שלו מצטרפת למסדר העיתונאים שלא רק שהם לא ממש מבינים על מה הם כותבים אלא גם בדרך מדיחים את הקוראים שלהם לדרך שמן הסתם תיגמר בדמעות.

(איזה צחוק. קראתי שוב את הכתבה, וההערה שבסיום הכתבה לא הייתה בזמן פרסום המאמר וגם זמן מה לאחר מכן. ההערה (שלא פורסם מתי היא נוספה לכתבה. סוג של אתיקה):
"הערה: ynet אינו ממליץ על שימוש באינטרנט ללא תוכנת אנטי וירוס. משתמשים בתוכנת אנטי וירוס ומרוצים מפעולתה? אין שום סיבה להשליך אותה לסל המיחזור. מטרת הכתבה הזו היא לנער את המוסכמות ולהצביע על כך שאם אנטי וירוס או בלעדיה – ניתן לגלוש בביטחה באמצעות שמירה על כמה כללי ברזל."
מסתבר שלבסוף מישהו ב-YNET עשה רוורס וניסה להפוך את המדריך המפורט הזה לטור דעה "מנער מוסכמות". צבועים)

.
נעבור לעיתונאי השני. על שוקי גלילי אי-אפשר לומר שהוא לא איש טכנולוגי.
אני מכיר את הכתבות שלו מהערוצים השונים של "ידיעות אחרונות" וממגזין שכתב בו ובהחלט התרשמתי שהוא מכיר את נושא התקשוב ברמה גבוהה.
אני מכיר אותו גם מהזמן שכתבתי ב"רשימות", שם גם לו יש אתר אישי. שוקי, ככל שהתרשמתי מכתביו, הוא סוציאליסט בכל רמ"ח אבריו, כאשר חלק מהעניין הוא כנראה גם העדפת העובד על פני המעסיק.

שוקי, שלדעתי אמור להכיר, ולו טכנולוגית, את המשמעויות של מה שהוא כותב, אם כי כנראה לא את המשמעויות הארגוניות שמחוץ למערכת עיתון – הולך צעד וחצי רחוק מדי בכתבה/טור שלו באתר "כלכליסט" – "לוחמה משרדית – מדריך למתקדמים" (28.7.2008). התמקדו בפסקה "השתמשו בתוכנות ובאתרים אסורים", שם הוא פשוט מציע לעובדים לעקוף את סינון התוכן בגלישה וגם להשתמש בתחליפי תוכנות אסורות דרך הרשת או באמצעות הרצה מקומית של תחליפים שניתן להפעיל ללא התקנה.

כל עוד אתה עיתונאי שמרשים לו להיות שובב, יצירתי, נועז ופורץ גבולות במסגרת מערכת העיתון, זה נחמד, אולי זה אפילו יעבוד/יעבור בחברות קטנות-בינוניות שאין בהן משאבים או זמן לטפל באבטחת מידע כמו שצריך, אבל בחברות גדולות ורציניות… עובדים בחברות כאלו יכולים להתפתות לעצתו של השובב, בלי לדעת שהם צריכים להיות ברמה ממש גבוהה בכדי לעבור מתחת לרדאר.
מימוש עצות כאלו, המפרות בכוונה תחילה את המגבלות שהארגון החיל על העובדים – הן הצעד הראשון (ולפעמים האחרון במקומות מסוימים) בדרך לפיטורים של העובד.

כתבות כמו שתי הנ"ל רק מלמדות אותנו שהדרך עוד ארוכה, לבטח במדינה כמו ישראל, שבה תרבות של משמעת עצמית וארגונית היא אפילו לא המלצה, שיש מי שלא מכירים את מגבלות המציאות והמצב בשטח אבל עצות אחיתופל מחלקים בחינם.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *